Succes van onafhankelijkheid bij verkopen

Het succes van onafhankelijkheid

Een zakelijke relatie is wat mij betreft gebaseerd op een win win. Ik was altijd van mening dat dit een belangrijk gegeven was van de commerciële markt. Wat daar vaak geschonden wordt uit o.a. eigenbelang, meer ik win en jij verliest, om jezelf of je organisatie beter te maken. Dit kan, maar leidt niet tot langdurige/duurzamere relaties. En dat is wel waar je voor moet gaan om continuïteit en succes te hebben. Maar is dit wel een aspect wat alleen in die commerciële markt voor komt? En hoe voorkom je het?

Helaas constateer ik de laatste tijd dat dit niet het geval is, het komt in meerdere organisaties en markten voor. Ik geef momenteel advies aan een organisatie in het sociaal domein; Eigen Kracht Centrale. Een prachtige organisatie, met enthousiaste mensen en een uitermate goed en belangrijk doel. Zij strijden ervoor dat de burger altijd het recht krijgt om op eigen kracht binnen zijn eigen sociale kring, zaken op te lossen. En dat is met name belangrijk als die burger, om wat voor reden dan ook, in de problemen raakt. Nou zou je zeggen dat wil toch iedereen, niets lijkt minder waar.

Eigen Kracht Centrale is een stichting die (financieel) afhankelijk is van o.a. gemeenten en professionele organisaties in hun vakgebied. En daar ontstaat ook het probleem. Als burger ben ik ervan overtuigd dat het altijd beter is om eerst te proberen zelf met en binnen je eigen kring, je problemen op te lossen. In plaats van direct gevraagd en/of ongevraagde hulp te krijgen. Volgens mij hoef je geen onderzoek hiernaar te doen om te weten dat dit klopt. Ook daar geldt dat een oplossing veel duurzamer is, als je dit op eigen kracht hebt gedaan. Daarvoor is het belangrijk dat je de ruimte krijgt zonder invloed van anderen met eigenbelang. En daar gaat het mis.

Als burger die niet bekend was in dit vakgebied was ik van mening dat organisaties in het sociaal domein en de overheid, meestal het belang van die burger vooropstellen. Ik ervaar nu dat dit niet waar is. Ook daar gaat men helaas vaak voor eigenbelang. Zelfs als het tegendeel bewezen is denkt men regelmatig om wat voor reden dan ook, ik weet of kan het beter, of het is beter voor mij om het anders te doen/willen. Ik vind dat iedereen het recht heeft om zelf oplossingen te vinden. Daarom roep ik op om dit eigenbelang achterwege te laten. Maar ja helaas is dit een aspect wat bij de mensheid hoort, waar maar één ding tegen is opgewassen. En voor die oplossing maak ik weer de vertaling naar de commercie.

Toen ik eenmaal een succesvol salesmanager was geworden en ik mij geen zorgen meer maakte over het wel of niet behalen van mijn target, werd ik onafhankelijk. Ik ging zelfs nee zeggen tegen mijn klanten als het niet een win win was. En daardoor zeiden zij juist vaker ja. Natuurlijk heb je als organisatie doelstellingen waar iedereen voor moet gaan. Maar stop met die individuele targets en variabele beloningen uitsluitend op basis van scores. Dat zorgt alleen maar voor afhankelijk gedrag en uiteindelijk minder (duurzame) orders. Beoordeel iedereen op zijn totale kwaliteiten en niet uitsluitend op die score. Je zal zien dat dit het totale succes positief beïnvloedt. En dan nog even terug naar Eigen Kracht Centrale.

Als betrokken Nederlander gun ik hen ook die onafhankelijkheid. Dan kunnen zij pas echt goed strijden voor de rechten van die burger. Professionals; denk minder aan jullie eigenbelang. En de overheid roep ik op, zorg voor een andere wijze van financieren zodat Eigen Kracht Centrale ook echt onafhankelijk kan worden.

Meer weten over het belang van onafhankelijkheid in commerciële processen, stuur een mail naar info@metpassiemeersucces.nl of neem contact op via de contactpagina.

Lees meer over Eigen Kracht Centrale

Vraag het de klant
Strijden met passie!

Geef een reactie