Strijden met passie!

Voor wie mijn blog heeft gelezen: “meer succes door enthousiasme”, zal onderstaande u wellicht verbazen. In die blog vertel ik namelijk hoe belangrijk het is passie te hebben voor wat je verkoopt, als je succesvol wil zijn. Ik weet natuurlijk dat er veel meer zaken invloed hebben op dat succes. En passie is daarbij wat mij betreft een basisvoorwaarde, maar zeker niet de enige voorwaarde. En dat blijkt wel.

Onlangs maakte ik kennis met een super enthousiaste groep mensen die in het sociaal domein een aanbod bieden waar iedereen het belang van in ziet. Een aanbod waarvan bewezen is dat het succesvol is. Alle medewerkers hebben passie voor dat aanbod en voor de beweging die zij in de maatschappij willen bewerkstelligen. Volgens mij en velen met mij, is dat terecht. Hoe komt het dan toch dat zij niet iedereen kunnen overtuigen. Gelukkig lukt het soms wel, maar het gevoel heerst dat het succesvoller kan. En gezien het belang, zelfs succesvoller zou moeten zijn. Maar hoe doe je dat dan?

Passie en commercie worden vaak gezien als twee zaken die elkaar bijten. Passie komt echt uit het hart en commercie draait vaak om harde pegels oftewel resultaat. Een van de definities van commercie is verhandelen voor het maken van winst. Winst is niet iets smerigs of negatiefs en zeker niet, als je het inzet voor iets goeds. Die winst is nodig voor het voortbestaan. En in dit geval zijn wij allemaal gebaat bij het voortbestaan van zo’n goede organisatie die een succesvolle en noodzakelijke dienst biedt in de maatschappij. Voelt gelijk al anders, vind je niet? Hoe kan je dit nu vertalen naar bovenstaande problematiek?

Als je zoveel passie hebt voor je aanbod, kan het gevoelsmatig lastig zijn uiteindelijk die zakelijke vraag te stellen. Het voelt onplezierig als je na een gepassioneerd gesprek, vervolgens om de order moet vragen. Of een aanvalsplan moet maken of moet strijden, om een order te krijgen. Maar bekijk het eens als volgt. Zie het als handel tussen twee partijen met hetzelfde doel, voortbestaan. Ik heb iets uitermate goeds in handen waar die ander van kan profiteren. Daarvoor betaalt hij/zij mij een vergoeding waardoor ik ook in de toekomst door kan gaan. Kortom het is een win-win. Met zo’n deal sluiten kan toch iedereen tevreden zijn. En die staat echt niet in de weg van jouw passie.

Kortom ik daag je uit. Ga aanvallen en strijden, blijf daarbij wel je passie inzetten en zorg voor het voortbestaan!

Meer weten over commercie en strijden met passie, stuur een mail naar info@metpassiemeersucces.nl of neem contact op via de contactpagina.

Succes van onafhankelijkheid bij verkopen Het succes van onafhankelijkheid
Veranderen en intrinsieke motivatie

Geef een reactie